Kontrola hasičů – poznatek z praxe

Dnes mě neminula kontrola hasičů, na které jsem zastupoval klienta. Odborně tedy kontrola státního požárního dozoru.

Nejen, že kontrola probíhala ve velmi přátelském duchu, ale, a to je hlavní, pan inspektor celou kontrolu pojal ve stylu, že nám chce pomoci.

Nedošel nám uložit sankci, jak se u některých úředníků skutečně stává. A tak jsme si vyměnili spoustu cenných informací, zkušeností a získal jsem i pár cenných rad. O jedu radu se s Vámi dnes podělím. Pro zkušené zcela jistě nic nového. Věřím ale, že pro jiné může rada přijít vhod.

 

Požární žebříky se suchovody

Prakticky každá nová větší stavba, je osazena jedním nebo i více žebříky. Žebříky bývají doplněny o suchovod, pro případné hašení. Ale zde pozor! Existuje velká část staveb, které sice jsou osazeny těmito žebříky, ale požadavek na toto vybavení není uveden v požárně bezpečnostním řešení. To v praxi znamená, že požární útok přes střechu se nepředpokládá. V případě střech bez požární odolnosti, by dokonce mohlo dojít k situace, kdy budou hasiči při zásahu přímo ohroženi propadnutím přes střechu!

Je proto dobré se ujistit, že žebřík, který vede na Vaši střechu, je skutečně uvažován jako zásahová cesta v požárně bezpečnostním řešení! V opačném případě, aby hasiče k útoku nelákal, je vhodné jej na spodní části doplnit o informativní tabulku: “Tento žebřík neslouží k vedení požárního zásahu!” Pak bude plně na odpovědnosti velitele zásahu, zda se rozhodne své muže na střechu poslat, či nikoli.

 

Kontrola hasičů – bát se jí?

Pokud na celou požární ochranu doslova nekašlete, zkušenosti mně říkají, že kontroly se bát nemusíte. Hasiči jsou zpravidla velmi inteligentní lidé, fundovaní ve svém oboru a pokud jim a jejich připomínkám budete dobře naslouchat, mohou Vám skutečně dopomoci ke zvýšení úrovně požární ochrany. Pokud ale předložíte prázdnou nebo dokonce žádnou požární knihu, rozhodně si o malér v podobě nemalé sankce koledujete!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *