Definice pracovního úrazu

Spadá kousnutí komárem do definice pracovního úrazu? To zjistíte po přečtení článku!

Jistě jste již slyšeli spoustu definic pracovního úrazu. Často se opírají více o lidovou tvořivost, než-li o právní předpisy. Pokud tedy přesně nevíte, co vše se za pracovní úraz považovat dá a co již nikoli, jste tu správně! Přinášíme definice pracovního úrazu, dle právních předpisů.

Definice pracovního úrazu je uvedena v zákoně č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce, úz a to konkrétně v jeho § 271k následovně:

Pracovním úrazem pro účely tohoto zákona je poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim
  • nezávisle na vůli zaměstnance
  • působením zevních vlivů, které bylo
    • krátkodobé,
    • náhlé,
    • násilné,
  • při plnění pracovních úkolů nebo
  • v přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů.
Výše uvedená definice vylučuje úrazy, které
  • si zaměstnanci zaviní záměrně;
  • vznikají dlouhodobě (např. onemocnění, poškození sluchu z hluku apod.).

 

Co to je plnění pracovních úkolů?

Plněním pracovních úkolů je výkon pracovních povinností vyplývajících z pracovního poměru a z právních vztahů založených dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr, jiná činnost vykonávaná na příkaz zaměstnavatele a činnost, která je předmětem pracovní cesty.
Plněním pracovních úkolů je též činnost konaná pro zaměstnavatele na podnět odborové organizace, rady zaměstnanců, popřípadě zástupce pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci či zástupce zaměstnanců v Evropské radě zaměstnanců nebo ostatních zaměstnanců, popřípadě činnost konaná pro zaměstnavatele z vlastní iniciativy, pokud k ní zaměstnanec nepotřebuje zvláštní oprávnění nebo ji nevykonává proti výslovnému zákazu zaměstnavatele, jakož i dobrovolná výpomoc organizovaná zaměstnavatelem.

 

Co to je přímá souvislost s plněním pracovních úkolů?

V přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů jsou úkony

  • potřebné k výkonu práce;
  • úkony během práce obvyklé;
  • úkony nutné před počátkem práce nebo po jejím skončení;
  • úkony obvyklé v době přestávky v práci na jídlo a oddech konané v objektu zaměstnavatele;
  • vyšetření u poskytovatele zdravotních služeb prováděné na příkaz zaměstnavatele nebo vyšetření v souvislosti s noční prací, ošetření při první pomoci a cesta k němu a zpět.
  • školení zaměstnanců organizovaném zaměstnavatelem nebo odborovou organizací, popřípadě orgánem nadřízeným zaměstnavateli, kterým se sleduje zvyšování jejich odborné připravenosti.

V souvislosti s plněním pracovních úkolů nejsou

  • cesta do zaměstnání a zpět;
  • stravování,
  • vyšetření nebo ošetření u poskytovatele zdravotních služeb ani cesta k němu a zpět, pokud není konána v objektu zaměstnavatele.

 

Další možnosti pracovního úrazu?

Jako pracovní úraz se posuzuje též úraz, který zaměstnanec utrpěl pro plnění pracovních úkolů.

Zaměstnanec nahlásí zaměstnavateli kolegu, který z pracoviště krade vrtačku. Zaměstnavatel jej předá polici a propustí. Bývalí kolegové se po týdnu potkají v hospodě, kde kolega, který kradl, napadne druhého a způsobí mu úraz. Pracovní úraz!

Pracovním úrazem není úraz, který se zaměstnanci přihodil na cestě do zaměstnání a zpět.

 

Zdá se Vám definice pracovního úrazu komplikovaná?

Pokud řešíte úraz a stále nevíte, zda se jedná o úraz pracovní, či nikoliv, podělte se o své zkušenosti níže v komentářích. Dostanete odbornou odpověď a snad si v tom společně uděláme jasno! Rozhodně také nezapomeňte pracovní úraz evidovat do knihy úrazů!

 

A jak je to s tím komárem?

Bodnutí komárem splňuje všechny znaky pracovního úrazu. Dojde k němu nezávisle na vůli zaměstnance. Je krátkodobé, náhlé a násilné. A rozhodně k němu také může dojít při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

18 názorů k článku “Definice pracovního úrazu

  • Milan Burda

    Rovněž narážím na různé výklady co to je a není PÚ. V mnoha firmách se zahraničním majitelem je trend nemít PÚ s prac. neschopností (a ani nemusí mít management nastavené prémie “na nula úrazů”. Je tu pro ně dost nepochopitelný systém pojištění zaměstnavatelů na PÚ a PNzP, Pro mě je ten systém rovněž “nepochopitelný” proto, že právo pojištění mají dvě KOMERČNÍ FIRMY (ČO a KOOP) a další již ne. Je vcelku pro normálně myslícího člověka pochopitelné, proč se dařilo 9,5 roku odkládat účinnost zák. č. 266/2006 Sb.!
    Nedávno (před 2 týdny) jsem řešil případ, kdy zaměstnanec nastupoval do práce na odpolední 12h směnu a po průchodu karuselem do areálu si to zamířil rovnou do kantýny, kde cestou po schodech uklouznul a spadnul na záda, která si narazil (pršelo, šel v gumové plážové obuvi- pantoflích a nedržel se zábradlí). Rozhodli jsme se po konzultaci s vedením, že mu úraz neuznáme jako pracovní, protože si ještě ani neodpíchnul nástup do práce. ´Jaký máte názor Vy?

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Zda se zaměstnanec držel zábradlí a jakou použil obuv, je v tomto případě zcela irelevantní. Důležité je, zda k úrazu došlo při plnění pracovních úkolů, v přímé souvislosti s tímto plněním nebo pro plnění pracovních úkolů. Pracovním úrazem není úraz, který se stane při cestě do zaměstnání a zpět.
      Cestou do zaměstnání a zpět se rozumí cesta z místa zaměstnancova bydliště (ubytování) do místa vstupu do objektu zaměstnavatele.

      Prvním otazníkem zde je, zda vstup karuselovými dveřmi byl vstupem do objektu zaměstnavatele, kde měl plnit pracovní úkoly nebo zda to byl jen vstup do areálu zaměstnavatele.
      Dalším otazníkem je, zda nakupování před začátkem pracovní směny, je úkonem během práce obvyklým nebo nutným před počátkem práce.
      Osobně se domnívám, že jste se úraz rozhodli, na základě výše uvedených definic, správně neuznat jakož to úraz pracovní. Zaměstnavatel nemůže zodpovídat za chování zaměstnance, které nesouvisí s prací ani není touto prací nijak ovlivněno.

      K vaší prvotní poznámce, směřující ke způsobu pojištění v ČR, si myslím, že netřeba komentáře. Takový monopol a diskriminační prostředí, jako panuje v ČR ohledně pracovních úrazů, snad v žádné jiné rozvinuté zemi nenalezneme. Vy navíc uvádíte pojišťovny dvě. Nutno ale podotknout, že dnes zaměstnavatel nemá na výběr vůbec a musí se nechat pojistit = je ze zákona pojištěn, u Kooperativy pojišťovny!

      Odpovědět
  • Helena

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda se jedná o pracovní úraz v případě, že zaměstnanec přichází do zaměstnání, nachází se už v areálu zaměstnavatele a uklouzne na prvním schodu u vchodu do budovy. Zároveň přichází řádně před začátkem pracovní doby. Děkuji za odpověď. VH

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Dobrý den, toto nelze takto jednoznačně říct. Hodně záleží na konkrétní praxi u zaměstnavatele, na pracovní smlouvě, případně na kolektivní smlouvě nebo i dalších vnitřních předpisech zaměstnavatele, stejně jako na místě, kde si zaměstnanec znační začátek pracovní doby.
      O úraz pracovní jít může, ale také nemusí. Pokud se značí čas začátku práce např. na vstupní bráně do areálu a zaměstnanec navíc běžně pracuje v rámci celého areálu, za dodržení dalších podmínek, to bude téměř jistě pracovní úraz. Pokud ale zaměstnanec pracuje výhradně v konkrétním objektu, v němž si rovněž značí začátek pracovní doby a úraz se mu stal ještě před tímto objektem, domnívám se, že o pracovní úraz nejde.
      Případně se můžete seznámit s tímto judikátem http://kraken.slv.cz/21Cdo688/2005

      Snad jsem alespoň trochu pomohl.
      S pozdravem,
      V. Hofman

      Odpovědět
  • Milan Brabenec

    Jedná se o pracovní úraz, když zaměstnanec, který je na nemocenské, se dostaví o svých vycházkách do práce a tam upadne a zraní se?

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Dobrý den, obecně vzato – NE – nejedná se o pracovní úraz.
      Zejména proto, že úraz nesouvisí s plněním pracovních úkolů a není ani v přímé souvislosti s tímto plněním a není ani pro plnění pracovních úkolů.
      Nutno ale úraz vyšetřit a zjistit, proč se zaměstnanec na pracoviště dostavil. Zda sám, ze své vůle nebo např. na pokyn zaměstnavatele.

      Odpovědět
  • Marcela Peterková

    Dobrý den,
    pracuji jako zdravotní sestra na lůžkovém oddělení a nakazila jsem koronarovirem. Jsem v neschopnosti. Lze toto onemocnění definovat jako pracovní úraz/nákaza infekční nemocí? Je pravdivý tento článek?
    (Zdravotníci a další pracovníci, kteří v době karantény chodí do zaměstnání, mají v případě nákazy koronavirem nárok na odškodnění. Postupovat by se mělo jako u běžného pracovního úrazu. Zaměstnanci přitom nemají povinnost dokazovat, že se nakazili přímo v práci. Uvedl to právní tým společnosti Vindicia, která pomáhá poškozeným získat odškodnění.)
    Děkuji za odpověď, Marcela.

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Dobrý den, dle mého názoru ten článek, také jsem jej již četl, pravdivý není. Zkusím k tomu během dneška napsat více info a dám vám sem nebo do emailu odkaz na svůj článek.

      Odpovědět
  • Petr Janata

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je pracovní úraz, při konzumaci (kávy v pracovní době , nebo vody a dojde k zakuckání tak silně, že dojde k ohnutí hlavy a následném bouchnutí do nosu o hranu stolu a dojde ke zlomenině nosu?

    Odpovědět
  • Václav

    dobrý den, zajímalo by mne, zda se jedná o pracovní úraz, když zaměstnanec při výkonu práce na pracovišti v důsledku pracovního nasazení dostane infarkt. Pokud by se mohlo jednat o PÚ, jakými podklady by bylo možno případné soudní jednání podpořit.

    děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Zkusím zde trochu osobní názor.
      Za mě, pokud k infarktu skutečně došlo vlivem práce, o pracovní úraz jít může.
      Vše by se mělo opírat o lékařská vyšetření / soudní pitvu.
      Jak moc je spojitost mezi fyzickým vypěním z práce a vznikem infarktu prokazatelná, je spíše otázkou na soudní znalce nebo lékaře.
      Podle mě by ale k tomuto docházet nemělo a takto rizikové zaměstnance by měl včas odhalit smluvní poskytovatel pracovnělékařských služeb při lékařské prohlídce a včas omezit jeho práci – způsobilý s podmínkou / dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost.
      Na druhou stranu chápu, že infarkt může nastat i u jinak zdravého a i mladého člověka – to budou ale asi jen promile případů.

      Odpovědět
  • kamila

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor .
    Pracuji jako ošetřovatelka v domově důchodců , při výkonu zaměstnání jsem , konkrétně při ranní hygieně klienta, při manipulaci s klientem hnula se záda, kdy jsem byla úplně paralyzována a manžel mě zavezl na pohotovost na invalidním vozíku. Stav je takový, že bolest, stále trvá i přes podané medikamenty. Po předchozí telefonické konzultaci s mou služební lékařkou mi bylo sděleno, že se nebude asi jednat o pracovní úraz, že výše uvedené zranění se těžko prokazuje. Zranění bylo v přítomnosti dvou kolegyň.

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Dobrý den.

      Povinností každého zaměstnance je, bezodkladně svůj úraz ohlásit vedoucímu zaměstnanci. Domnívám se, že této povinnosti vás může zbavit pouze absence školení o právních a ostatních předpisech, resp. pokud nejste se zákonnou povinností hlásit svůj úraz prokazatelně seznámena. Pokud tuto povinnost nesplníte, může být důkazní břemeno o vzniku úrazu na vás. Musíte si zajistit např. právě věrohodné svědectví kolegyň apod.
      Dále konstatuji, že o skutečnosti, zda je úraz pracovní nebo ne, rozhoduje zaměstnavatel nebo soud. Zaměstnavatel přitom vychází z definice pracovního úrazu dané Zákoníkem práce. Dle vašeho popisu se o pracovní úraz jednat může, ale také nemusí. Rozhodnutí je tedy na zaměstnavateli.
      Ten by měl také vyházet ze šetření pracovního úrazu, které provede neprodleně po jeho vzniku, na základě vašeho bezodkladného ohlášení.
      Lékař není tím, kdo o pracovním úraze rozhoduje. Lékařem vyplněná kolonka na rozhodnutí o pracovní neschopnosti “pracovní úraz” není v této věci závazná.
      Pokud vám byla vystavena dočasná pracovní neschopnost, pravděpodobně k poškození zdraví došlo.

      Doporučení – řešte celou věc se svým zaměstnavatelem.
      Nepomůže-li vám, tak se zástupci zaměstnanců pro oblast BOZP nebo odborovou organizací, působí-li u vás.
      Dalším stupněm potom je oblastní inspektorát práce.

      S pozdravem,

      Vít Hofman

      Odpovědět
  • Helena

    Dobrý den,
    pracuji ve školském zařízení, zaměstnavatel nám přikázal pracovní pohotovost po dobu 24 hodin. Jezdíme pro záchyty dětí, které utekly a byly zachyceny PČR. Chci se zeptat na pár věcí. Pokud se mi stane nějaký úraz během cesty do zaměstnání ( vlastní doprava) a mám pohotovost v tom čase, mám nárok na pracovní úraz ? A ještě jeden dotaz pokud moje pohotovost např. začíná 2.1 od 00 :00 do 24:00 a já mám vyjet ve 22:00 a cesta bude trvat do 02:00 dalšího dne a pokud se stane např. nehoda v 01:00 a já už nemám pohotovost, to znamená, že bych neměla uznaný pracovní úraz ?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Dobrý den,
      trochu se ztrácím ve vašem dotazu.
      Ale… cesta do zaměstnání a zpět – nejde o pracovní úraz.
      Tj. vracíte-li se ze školského zařízení v 1:00 a stane se vám nehoda s úrazem, za mě je to cesta zpět a nejde o pracovní úraz.
      Pokud v tu 1:00 pojedete s žákem do zařízení, protože jste se zdržela na PČR, o úraz za mě půjde.

      Pracovní pohotovost, včetně všech těchto jejích negativ, by měla být řádně zohledněna ve mzdě.

      S pozdravem,

      Vít Hofman

      Odpovědět
  • Romana gaškova

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat syn mi zemřel na stavbě kde bylo inspektorátem práce prokázáno tak zvaný Švarc systém a majitel firmy byl řádně odsouzen za nelegální práci. Odpověď zněla, že z OSVČ mého syna to bylo rozhodnuto, že to byl poměr zaměstnanec ze zaměstnavatelem. Řádně jsme sepsali dopis o mimo soudním vyrovnání o ztrátě syna, ale pan majitel nemá pocit, že nese zodpovědnost za smrt syna. Děkuji za veškerou pomoc gaškova

    Odpovědět

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *