Pracovní úraz pro nepovedený kanadský žertík

2 názorů k článku “Pracovní úraz pro nepovedený kanadský žertík

  • JANA KOPÁČOVÁ

    ŘEKLA BYCH ,ŽE ZA TO MŮŽE DĚLNÍK CO NA NĚJ HÁZEL CIHLU.
    Mám zároveň dotaz včera nějaká kolegyně v práci dala do pití jiné kolegyni myší trus,ta to vypila a pak zjistila,že to tam má,poskytla láhev i trus vedoucí,ta nám vyhrožuje,že pokud se někdo nepřizná,strhne všem peníze a postižená kolegyně podá trestní oznámení ta šla k doktorovi a je v neschopnosti.
    Jak by toto řešila policie a jestli vůbec.

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Toto je otázka již mimo rámec odborně způsobilé osoby v BOZP. Takže můj pohled na věc prosím berte s rezervou.
      O pracovní úraz jít v tomto případě dle mého názoru jít nemůže. I kdyby z vypití takto kontaminovaného pití paní onemocněla – chybí náhlé působení, které je pro pracovní úraz nutností.
      Takže jde jen o poškození zdraví při práci. Zaměstnavatel za takové nese odpovědnost. Paní, která pití vypila, pokud má pracovní neschopnost pro toto, může chtít po zaměstnavateli odškodné. Defakto podobně, jako při pracovním úraze. Tedy ušlou mzdu, něco jako “bolestné” za psychickou újmu apod. Zaměstnavatel pak musí prokázat, kdo tento čin provedl a po něm může chtíti náhradu škody do 4,5 násobku mzdy.

      Osobně bych ale celou věc nebagatelizoval. Domnívám se, že je všeobecně dobře známa skutečnost, že myši mohou být přenašeči vážných onemocnění. Věřím tedy, že jak zaměstnavatel, tak i postižená zaměstnankyně, mohou vůči neznámému pachateli podat podat trestní oznámení, pro ublížení na zdraví – 6 měsíců až 10 let (případně i těžké ublížení na zdraví, pokud postižená bude nakažena některou z vážnějších nemocí – 3 – 16 let odnětí svobody). Zde by policie opravdu celou věc musela prošetřit. Jak a s jakým výsledkem, to si již netroufám odhadovat. Pokud by se viník našel, spor by se řešil jako občansko-právní, již mimo režim Zákoníku práce.

      S pozdravem, Vít Hofman

      Odpovědět

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *