Kooperativa rozporuje záznam o úrazu

Jak se zachovat v případě, že Kooperativa namísto odškodnění úraz rozporuje?

Došlo k pracovnímu úrazu. Zaměstnanec spadl ze žebříku. Na přesnou příčinu si nevzpomíná. Pravděpodobně špatně došlápl, nevhodně se chytil rukou, zamotala se mu hlava. Pádem se ošklivě poranil. Lékař napsal do zprávy o prvotním ošetření, že zaměstnanec se sesunul i s žebříkem. K tomu však nedošlo, protože žebřík byl řádně ustavený, opatřený stabilizátorem a po úrazu zůstal stabilně stát.

Kooperativa naprosto ignoruje výsledky šetření zaměstnavatele a bere v potaz jen to, co napsal lékař do lékařské zprávy. Kooperativa na základě ní tvrdí, že pokud došlo k pádu žebříku, tento nemohl být stabilně, v souladu s právními předpisy, ustaven a že zaměstnanec za toto nese vinu. Kooperativa žádá krácení odškodnění o 15%.

Má na to vůbec právo?

Podle nás nemá. Odvolali jsme se. Kooperativa totiž nebyla účastna vyšetřování pracovního úrazu a úrazu. Kooperativa ignoruje zaslaný záznam o úrazu, v němž zaměstnavatel jasně uvádí, že ze strany zaměstnance nedošlo k porušení předpisů BOZP.

Kooperativa si zkrátka dělá, co chce a vše pod záminkou jednání řádného hospodáře státních peněz.

Lékař sice do zprávy napsal to, co tam napsal. Ale troufám si tvrdit, bez urážky lékařů, že lékař nad tímto příliš neuvažuje. Nevíme, co těžce zraněný zaměstnanec u lékaře vypověděl, jak to lékaři vyznělo. Stalo se. Podstatné je, že proběhlo šetření úrazu v souladu se Zákoníkem práce, ze kterého jasně vyplynulo, že žebřík byl ustaven stabilně a zaměstnanec spadl ze žebříku, nikoliv se žebříkem.

Mohlo by se Vám hodit

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *