Dotaz k obsluze motorového vozíku

Dotaz: Dobrý den, u svého bývalého zaměstnavatele jsem byl opakovaně proškolen k obsluze ručně vedeného elektrického vysokozdvižného vozíku. Školení nám zajistil a hradil zaměstnavatel. Nyní se chystám nastoupit k jinému zaměstnavateli, proto jsem požadoval od svého minulého potvrzení o absolvování zmíněného školení a průkazu obsluhy. Tyto dokumenty jsou uloženy na personálním oddělení bývalého zaměstnavatele. Na můj dotaz o vydání mi bylo řečeno, že školení VZV je na firmu a přenos není možný. Prosím o radu jak to tedy je v tomto případě.Děkuji.

 

Odpověď k dotazu

Váš bývalý zaměstnavatel má pravdu.

Dle zákoníku práce (§ 103) je nutno provést tzv. školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, vztahující se ke konkrétním pracovním podmínkám a rizikům konkrétních činnosti.

Školení by mělo tedy obsahově být zaměřeno na konkrétní dokumentaci konkrétního zaměstnavatele (návod k obsluze konkrétního vozíku, místní provozní dopravní předpis pro provoz motorových vozíků, místní řád skladu, hodnocení rizik a přijatá opatření, používání osobních ochranných pracovních prostředků apod.).

Průkazky k obsluze vozíků, které jsou často vydávány, nemají oporu v zákoně a jsou defacto zbytečné. Školitelé často za tyto „průkazky“ účtují horentní sumy a ve své podstatě průkazka skutečně přenosná není. Dokonce neexistuje ani žádné základní a opakované školení. Školení je jen jedno, které se dle rizik a rozhodnutí zaměstnavatele, ve stanovené periodě opakuje a to včetně ověření znalostí. Periodu navíc určuje zaměstnavatel, tj. rozhodně striktně neplatí perioda 1 x ročně.

Čili pokud po Vás nový zaměstnavatel bude chtít obsluhovat motorový vozík, musí provést zaškolení sám, pro své podmínky.

Pokud navíc budete s vozíkem jezdit po pozemních komunikacích, musíte být držitelem řidičského oprávnění, dle mého názoru skupiny „T“.

2 názorů k článku “Dotaz k obsluze motorového vozíku

  • tlach

    Průkaz Vážený pane je majetkem toho kdo je vněm uvedený ,nikoliv firmy , je to něco jako řidičský průkaz kde je uvedené oprávnění ke kterému je vystaven , skupina .el , nafta ,nízkopodlažní ,vysokozdvižné , a podle hmotnosti , Pokud mu ho předešlá firma odmítá vydat lze o něj požádat bud prostřednictvím osoby u které dělal zkoušky nebo přímo na mim. Průmyslu , takže pane nešiřte nepravdy ,U dalšího zaměstnavatele provede pouze školení . Tlach Milan

    Odpovědět
    • Vít Hofman

      Asi váš zklamu, ale vaše tvrzení se vůbec nezakládá na pravdě.
      1) Průkaz pro obsluhu motorových manipulačních vozíků, bez ohledu na skupinu vozíku, nemá oporu v žádném právním předpise a proto ani nemusí být vystaven – není potřebný.
      2) Pokud již vystaven je, zpravidla je vystaven na základě objednávky zaměstnavatele. Ten si objedná školení svých zaměstnanců k řízení vozíků, včetně dokladů a včetně průkazů. Tj. zaměstnavatel si průkazy koupí od školící organizace. Jsou tedy jeho majetkem, nikoli majetkem zaměstnance. Neznám příliš zaměstnanců, kteří by si dobrovolně a sami zajišťovali školení BOZP a toto si i hradili – jde o povinnost zaměstnavatele.
      3) To, že průkazy často zůstávají v držení zaměstnanců i při přechodu mezi zaměstnavateli, je jen dobrovůle zaměstnavatele a v ČR poměrně zažitá praxe. Nic víc.
      4) Průkazy přenosné jsou, školení však nikoliv. Každý zaměstnavatel musí své zaměstnance proškolit o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP před zahájením práce a dále ve stanovených periodách na základě hodnocení rizik. Zaměstnavateli nemůže stačit, že mu nový zaměstnanec ukáže nějaký průkaz vydaný jiným zaměstnavatelem. Sám musí zajistit školení a seznámit zaměstnance např. i s místními podmínkami.

      Vše plyne z odst. (2), § 103, Zákoníku práce.

      Budu ale rád, pokud své tvrzení podložíte právními předpisy, než mě zde takto budete osočovat z šíření nepravdy. Děkuji.

      Odpovědět

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *