Vzor formuláře školení BOZP

Pokud máte zaměstnance, tak pravděpodobně i víte o tom, že jej musíte školit z bezpečnosti práce. Ke školení můžete bez obav využít i vzor formuláře školení BOZP. Poradíme Vám, jak na to!

 

Co je na školení BOZP nejdůležitější?

Stále velká spousta zaměstnavatelů si neuvědomuje, co je na školení BOZP nejdůležitější.

A právě to, co je nejdůležitější, to Vám zpravidla externí lektoři ani bezpečáci neřeknou. Podstatné jsou zejména dvě věci:

  • znalost návodů k obsluze strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí
  • znalost pracoviště.

Pro výše uvedená školení je velmi výhodné využít profesionální vzor formuláře školení BOZP. Odpadne Vám tak kupa starostí, s formální přípravou podkladů.

 

Návody k obsluze v bezpečnosti práce

Návody k obsluze skutečně obsahují vše podstatné, co by měl každý zaměstnanec znát. Nejen pokyny, jak zařízení obsluhovat, ale zejména také, jaká při jeho obsluze vznikají rizika a jak se proti nim bránit.

Seznámení s návodem k obsluze je tedy zcela prioritní. A týká se to všeho, co Vás jen napadne. Od rychlovarné konvice v kuchyňce, přes vysavač na úklid, tiskárny, skartovačky, až po výrobní stroje a pomůcky a konče např. firemními vozidly! Obdobně to platí pro nebezpečné chemické látky a směsi. Jen zde nemluvíme o návodu, ale o bezpečnostním listu.

Školení o návodech k obsluze je skutečně povinné, plyne tak ze Zákoníku práce.

Mnoho zaměstnavatelů, tedy z toho minima, kteří se touto problematikou zaobírají, věc řeší tak, že zaměstnance nechá podepsat přímo do návodu. To ale bohužel neřeší problém. Takový podpis je při soudním dokazování zcela k ničemu. Pro řádné doložení seznámení je nutné využít vhodný formulář, který obsahuje správně formulované prohlášení zaměstnance. To je pro Vás klíčové. Velmi precizně zpracovaný formulář naleznete na následujícím odkaze: “Doklad o seznámení zaměstnanců s dokumenty BOZP

 

Znalost pracoviště z pohledu BOZP

I na tuto oblast se zpravidla dost často zapomíná. K čemu Vám je, že zaměstnance proškolíte o právních předpisech, pokud ve skutečnosti vůbec neví, kde je lékárnička nebo únikový východ? Rozhodně by tedy velmi důležitou součástí školení BOZP mělo být právě i seznámení s konkrétním pracovištěm. Z dokladu musí být zcela zřejmé, pro jaké pracoviště se seznámení provádělo a opět, nesmí chybět vhodná formulace prohlášení zaměstnance o tom, že se takového školení účastnil a že mu rozuměl.

Velmi pěkně vypracovanou osnovu takového seznámení, včetně záznamu o školení, naleznete na následujícím odkaze: “Doklad o seznámení zaměstnanců s pracovištěm“. Takový vzor formuláře školení BOZP určitě můžete bez obav využít.

 

Vzor formuláře školení BOZP

V dnešní online době, kdy i BOZP jde kupředu, se jeví jako zcela zbytečné a neefektivní, nechávat celé školení BOZP na externích dodavatelích. Nejen, že tito zpravidla provedou pouze školení o právních předpisech, které není úplně prioritní, ale zejména si za tato školení naúčtují značné finanční odměny.

Nebojte se proto využít dostupný vzor formuláře školení BOZP ke stažení a alespoň některá školení, jak je výše uvedeno, si proveďte svépomoci. Nejen že ušetříte, ale školení určitě provedete efektivněji, než externí firmy!

 

Co dál z pohledu BOZP školit?

Ostatní body školení, tedy právní a ostatní předpisy, jsou až druhořadé. Nechci říct, že není důležité, ale návody a znalost pracoviště je prioritní.

Dokonce i školení o právních předpisech BOZP, můžete provádět svépomoci. Pokud k tomu využijete připravené vzorové dokumentace školení BOZP, určitě chybu neuděláte.

 

Jeden názor k článku “Vzor formuláře školení BOZP

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *