Periody lékařských prohlídek zaměstnanců

Využijte nabídky našeho odborného online kurzu o problematice pracovnělékařských prohlídek zaměstnanců…

Periody lékařských prohlídek zaměstnanců vyplývají z několika faktorů.

První z nich je kategorie práce, kterou zaměstnanec vykonává. Čím je kategorie vyšší, tím je práce rizikovější a tím i četnost prohlídky je kratší.

Dalším faktorem je tzv. riziko ohrožení zdraví. Tedy určitá činnost, kterou zaměstnanec v rámci práce vykonává a které může ohrozit jak jeho zdraví, tak i zdraví jiných osob v okolí. Může se totiž v praxi stát, že zaměstnanec, který jinak vykonává “bezpečnou” práci kategorie 1, v rámci ní občas provádí poměrně nebezpečnou činnost.

Periody ovlivňují rovněž požadavky zvláštních právních předpisů, které upravují zdravotní způsobilost pro konkrétní skupiny činností a povolání.

Posledním faktorem, který je nutno uvažovat, je věk zaměstnance. Zde se rozlišují zejména tři skupiny. Do 18 let, do 50 let a nad 50 let.

Největší Váhu má samozřejmě perioda nejkratší.

 

Na periody pozor! Velké množství zaměstnavatelů, pravděpodobně díky nekvalifikovaným radám rádoby odborníků, své zaměstnance posílá na prohlídku dle kategorie práce. Velký problém je zejména u činností epidemiologicky závažných, což jsou prakticky všechny profese v restauracích, barech, ale dále také kadeřnice a jiné kosmetičky!

Perioda přitom musí být dodržena, jinak se zaměstnavatel vystavuje velkému riziku! Nutno si uvědomit, že protistranu u soudu nebude zajímat, že jste zaměstnavatel periodu špatně určil, ani to, že smluvní poskytovatel pracovnělékařských služeb neměl zrovna čas a tak měla být lékařská prohlídka provedena až dva dny po termínu. V tyto dva dny je původní lékařský posudek již neplatný! Zaměstnavatel je tak ve stejné situaci, jako by lékařskou prohlídku u zaměstnance nikdy neprovedl!

 

Periody lékařských prohlídek zaměstnanců přehledně

Níže v jednotlivých tabulkách, můžete nalézt přesně svou práci / profesi, činnost nebo její charakteristiku a k ní zjistit danou periodu lékařské prohlídky.

 

Periody dle kategorizace prací

 

Periody dle rizikových činností

 

O tom, s jakými dokumenty zaměstnance na prohlídku vyslat, jsme již psali dříve.

Stále nevíte, jaká je ta správná perioda Vašeho zaměstnance? Nebo si z pozice zaměstnance chcete ověřit, že zaměstnavatel nezaspal? Zeptejte se! V komentářích pod článkem Vám rádi poradíme!

Jeden názor k článku “Periody lékařských prohlídek zaměstnanců

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *